Evenementen worden geladen

« Alle evenementen

  • Dit evenement is geweest.

Amsterdam Light Festival

28 november 2015 - 17 januari 2016

Evenementnavigatie

De internationale jury van het Amsterdam Light Festival maakte uit maar liefst 330 inzendingen een eerste selectie.De lichtkunstwerken zijn van zaterdag 28 november tot en met zondag 17 januari tijdens de vierde editie van het festival in Amsterdam te bezichtigen.

Internationale lichtkunst

De jury selecteerde 35 kunstwerken die straks te zien zijn langs de vaarroute Water Colors en de wandelroute Illuminade.De komende maanden wordt de technische uitvoerbaarheid verder onderzocht. De jury bestaat uit Rogier van der Heide (artistiek directeur Amsterdam Light Festival), Paul James (hoofdredacteur van mondo*arc magazine), Jeroen Junte (journalist voor onder andere de VolkskrantArchitectuur NLFRAME en Elle Decoration) en Janet Echelman (kunstenaar).Rogier van der Heide: “We hebben inzendingen ontvangen uit een groot aantal landen, waaronder Japan, Australië en Zweden. Ten opzichte van vorig jaar is dat een stijging van 36%. Internationale kunstenaars weten ons steeds beter te vinden. Een ontwikkeling die wij toejuichen omdat het festival een community is waar internationale creatieven, innovators en technici elkaar ontmoeten en zo de kans krijgen om te leren van elkaars expertise op het gebied van lichtkunst en -innovaties.”

 
Stralende vriendschappen

Met het thema vriendschap wil het festival het belang van vriendschap voor iedereen op de wereld benadrukken. De vaarroute – Water Colors – toont bezoekers kleurrijke, hedendaagse lichtkunstwerken en slingert dwars door de historische binnenstad. Opvallend is de inzending Paths Crossing, ingediend door Ralf Westerhof. Paths Crossing visualiseert paden van mensen die elkaar ontmoeten, bij elkaar blijven of elkaar uit het oog verliezen. De vriendschappen zijn soms kortstondig en intens, dan weer langdurig en sluimerend. Een lichtgevende tijdlijn van 250 meter lang die symbool staat voor onze relaties. Naast de vaarroute is er een speciale wandelroute – Illuminade – waar interactie met de lichtkunstwerken een belangrijke rol speelt. Een geselecteerd kunstwerk voor de Illuminade is Strangers in the Light van Victor Engbers. Twee 6 meter hoge verkeerslichtfiguren staan tegenover elkaar. Te wachten tot zij de straat over kunnen steken en elkaar eindelijk de hand kunnen schudden. Een impliciete uitnodiging voor bezoekers en voorbijgangers om hetzelfde te doen en misschien zelfs een nieuwe vriendschap te starten.

Over Amsterdam Light Festival

De historische binnenstad van Amsterdam is 51 winterdagen het sfeervolle decor voor het Amsterdam Light Festival. Het festival toont lichtsculpturen en projecties van (inter)nationale kunstenaars in de stad. Het Amsterdam Light Festival brengt licht gedurende de donkerste periode van het jaar en verlicht de bezoekers van 28 november 2015 tot en met 17 januari 2016 met kleurrijke kunstwerken. Het festival wordt mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Zumtobel Lighting en Canal Company.
www.amsterdamlightfestival.com

 
Water Colors, de vaarroute: 28 november 2015 – 17 januari 2016

Illuminade, de wandelroute: 10 december 2015 – 3 januari 2016

Gegevens

Begin:
28 november 2015
Einde:
17 januari 2016
Evenementtags:
, , , ,

Organisator

Amsterdam Light Festival
E-mail:
Website:
http://www.amsterdamlightfestival.com/nl/water-colors/